Fiskebåt förliser 1944

Josef Skytt och Frida (Alm), flickorna Sonja och Gun. Pojken (med guldbyxorna) heter Rulle.

Läs om Josef Skytts förlisning vid Öregrundsgrepen

Annonser

Besök från Strömsund

Kusin Karin från Strömsund kom förbi med son+sambo. Många fina historier berättades: Om Kol-Karin (Ahl) i Lillån som alltid köpte en kolapåse och bjöd alla barnen, om Rulle (Skytt) i Hållnäs. Som böt bort en fin bil mot en armbandsklocka med Lill-Karin. Om morfar som alltid sjöng en slags opera på utedasset i Almhyddan i Åsmundshyttan. Han drömde nog att bli lika bra som hovsångaren Joel Berglund, som bodde i närheten. Det finns nog ett hundratal släktingar utspridda i landet. Men det är inte alltid det passar med ett besök.

Vilade en gång med ett tiotal soldater i korsningen i Vall i Torsåker. Jag såg huset där moster Märta bodde, jag tyckte inte det passade att klampa in, vi var ju orakade, otvättade , oborstade. Vi hade cyklat från Nås i Västerdalarna där vi lekt Kallt (det var -34° på natten) krig mot Värmlänningar. När det var så kallt kunde ingen sova i tältet, men vi kunde lyssna till Hylands referat när pucken ”glider in i mål” mot Canada (5-3). Jag undrar i bland vad min snälla moster sagt om vi rasat in i huset.

Från vänster: Ove Larsson, Rolf Larsson, Karin Olsson och Sten Andersson

Kajsa Alms liv och leverne

Många är fascinerade av Wilhelms mamma Kajsa. Varför kom hon till Gävle under det sämsta tänkbara förhållandena efter statsbranden 1869? Jag tror, att hon följde med fororna med skogs- och flottningsarbetare under avverkningen i Svärdsjöskogen.

Här kommer en utredning som Rolfs kusin Jörgen har gjort: Almarna

Kajsa Alm

Vi kusiner har många funderingar hur det kom sig att våra föräldrars farmor Kajsa (Larsdotter) Alm , född i Lysvik den 25/1 1841 och död hos fattigvården i Gävle den 8/1 1922, flyttade från Värmland ca 1870.  Jag har nu läst ganska mycket om de 100-tals flottningsarbetare som kom just i från Övre Fryken omkring 1871. Det fanns väldigt mycket jobb för skickliga flottare efter Jädraån, som flyter från Dalarna ned till Gävle.   Kajsa måste väl varit medveten om dessa foror och följt med. Kanske var det någon ”Flottarkärlek”.

Själv får jag lite personliga tankar när jag läser om dessa orter vid Fryken.  Kjell Åke ”Sörmarkan” Nilsson hoppade höjd och jag kastade diskus i några landskamper i friidrott i början av 1960-talet.

Kajsa Alm förblev ogift, men födde 5 barn:

  • Anna Katarina född den 11/5 1872 G. Wahlman
  • Karl Johan 1873 – 1956
  • Anders Wilhelm född den 28/11 1875, dog 1952
  • Bengt Leonard  född den 6/6 1878
  • Gottfrid född den 29/5 1881

Jag har nu spritt mina anteckningar, foton och bloggar på så många ställen, att jag inte själv vet var de finns någonstans. Den som vill kan kolla på följande:
Almarnas
Kornknarren 
Bergetskusiner
Facebook
PROJärbo

Hållnäsresa

Det blev en heldag på Hållnäshalvön söder om Gävle. Kusin Gun guidade proffsigt bland kobbar och skär, bland prickar och gistvallar. Gjorde många ”strandhugg”, ett vikingaord, vet inte vad det kallas med bil, först på västra sidan, bl. a. med det vackra Sikhjälma, en språngfika hos kusin Sonja och Åke vid Hållnäs kyrka. Sedan norrut till familjen Skytts föräldrahem (fd) i Harviken, där hos moster Frida har jag en gång fikat, men det var för 63 år sedan. På andra sidan vägen, inte så skrynklig i dag, låg deras hemmahamn. På fotot syns ses båthusen, som i dag knappt kan köpas för pengar. Vattnet har bara en lätt krusning och det syns nästan till Finland. Jag tänkte ropa ”Sälj bilen, jag stannar här för alltid”.
Men i November 1944 var det storm och båten gick under med 3 man och moster Frida blev fiskareänka med 10 barn. Åter söderut och som sig bör lax och glass med hallon på Sonjas veranda, och inte ett löv rörde sig på träden.
Hemväg genom Vallonbruket ”Leufsta bruk”, där chefen De Geer såg ut att vara rikare än kungen. I brukskyrkan gifte sig broder Ove med sin Ellinor.

Rolf med en prick

Rolf med en prick vid gistvall i Sikhjälma

Anna_Sonja och Åke_Harvika

Anna, Sonja och Åke i Harvika

Sjöbodar i Harvika

Sjöbodar i Harvika

Släktforskningsresa till Västerlandet

Den 18 Maj bar det av med bil till Västsverige för släktforskning. Vi mellanlandade först i Malungsfors hos kusin Britt Marie, hon bjöd på en fin lunch med älgbiffar. Ganska sent landade vi i Lysvik vid den övre Fryken. Tog in på vandrarhemmet vid Berga Gård.

På morgonen efter en kall natt ställde hembygdsföreningen upp med flera medlemmar, som slog i böcker och telefonkataloger efter ledtrådar om våra förfäders boningar. Helt överväldigande. Kusin Gun hade gjort ett stort för arbete med efterforskningar i bland annat husförhörslängder som visade att vi borde söka på GRÅBERG. Gråberget ligger ca 15 kilometer från Lysvik och ca 300 höjdmeter upp. Dit upp är nog väglöst land och oröjda vindfällen varnade en del medlemmar. Men vi fyllde bilen och med Gulli (finskt påbrå) som Co-driver for vi iväg. Den sista biten stapplade vi fram i den oländiga terrängen medan det 2 gradiga regnet piskade oss i ansiktet. ”Det här stället har Gud glömt ” tänkte jag, men där hade jag fel, på berget fanns faktiskt en kyrka. Så praktiskt, kan folket inte komma till kyrkan måste prästen komma till folket. Visserligen var kyrkan väldigt snålt tilltagen, men ändå.

På Gråberg finns bara en bevarad stuga kvar och vi vet inte om våra släktingar bodde i den. Uppe på berget finns många stenrösen kvar, där folket odlade för sitt uppehälle. Till Gråberg flyttade Wilhelms mormors mamma Karin Larsdotter från det bördiga Sunne. Det var nog kärleken som förde henne dit, kan inte finna någon annan orsak. Högt upp på ett berg flyttade nog inga storsvenskar, dit kom mest invandrare från Finland för svedjebruk. Kanske har vi lite finskt blod i våra ådror.

1819 födde Karin en dotter Kerstin, som sedan flyttade till Kärrsvik som piga och där fanns drängen Lars Larsson , som blev far till Kajsa född 1841. 1849 gifte sig Kerstin med den förre artilleristen Bengt Johannesson Alm .

Kajsa kom till Gävle och födde 5 oäkta barn, däribland vår morfar Vilhelm. Kajsa var under många år skriven i Lysvik varför vi undrar om hon var älskarinna  åt någon fin herre som inte tog sitt ansvar för barnen. Kajsa levde i Gävle åtminstone till 1910.

Resan avslutades på onsdag kväll hos Kusin Ove i Järbo. Nu var det varmare väder och sol sänkte sin ner efter Jädraån. Den som gjort en resa har något att berätta.

Redo för avfärd

Redo för avfärd

Hos Backola: Jon-Erik, Anna, Lisa, Britt Marie, Gun, Ivan

Hos Backola: Jon-Erik, Anna, Lisa, Britt Marie, Gun, Ivan

Gråberg

Gråberg. Stugan bebodd till 1924. Alltid öppen.

Släktforskning

Släktforskning

Släktforskning pågår

Släktforskning pågår

Rolf knackar

Rolf knackar på ett obebott torp i Ransby

Jordkällare

Mäktig jordkällare på Gråberg

Stigfinnarna

Gunni, Ivar och Gun. Tre riktiga stigfinnare

Till Gråbergkyrkan

Till Gråbergkyrkan

Korrespondens med Berga Gård Lysvik

Rolf Larsson skrev den 26 oktober till Berga Gård Lysvik

Hej ,
vi är ett gäng nu levande kusiner som ämnar göra en resa till Lysvik, där våra föräldrars farmor och farmors mor levde.
Kerstin Olsdotter föddes på Östra Berga den 4 maj 1819 och hennes dotter Kajsa Larsdotter Alm föddes på samma gård den 25 jan 1841.
Vi undrar naturligtvis hur de levde, var de bondjänter eller pigor på någon herrgård och om något av detta finns bevarat. ? Nu är det inte det viktigaste att hitta några bopålar, vi är nöjda att trampa marken och titta på utsikten som verkar vara fin.

Vi har en hemsida.

Tackar på förhand
Rolf Larsson
Norrby, 81195 Järbo

 

Berga Gård Lysvik svarade Rolf den 1 november 2014

Hej

Släkt från Östra Berga. Vi har hittat 3 tänkbara gårdar i Östra Berga som släkten kan ha bott på.
Stallbergsängen, Gråberg och Ransbytorp.

Hälsningar
Berga gård/Lysviks hembygdsförening
gm Vanja

Släktforskning i Vinnersjö

Gun, Ivan och Rolf gjorde en utflykt till Vinnersjö i Hedesunda. Vi parkerade i början av den gamla Vinnersjövägen och gick från hus till hus och knackade på, men bara katter och hundar  reagerade. Till slut träffade vi på änkefru Rask, som bodde i en ombyggd gammal ladugård  intill byvägen. Hon visste en hel del, gick in i sitt lider och hämtade en tjock pärm med bl.a. indelta soldater från Vinnersjö, och däribland hittade vi allas vår Anders Östlund. Vi kunde inte få reda på exakt var familjens soldattorp låg, men  nog hade dom en liten åkerlapp och en ko, som hustru Britta satt och mjölkade när Anders var kommenderad på uppdrag någonstans i Sverige. T. ex. skulle han tukta ännu fattigare sågverksarbetare i Sundsvall 1879.

Gun kunde peka ut den sten där vår mor/farbror August nötte ut sina byxor i barndomen. Han var kanske först med stentvättade jeans? Stenen är numera överväxt på den gamla Villa Vanja tomten.

Vi fick tips att tala med en gammal man, herr Wester 90 år, som bodde i slutet av byvägen, men han hade ramlat och slagit sig väldigt illa och låg nu och sov mitt på blanka dagen.

Intill Vinnersjös gamla ångsåg bjöd sedan Gun på medhavd lasagne, oj vad det smakade gott.

Vi får fortsätta våra efterforskningar om våra släktingar i Vinnersjö och kanske även i Lysvik i Fryksdalen, där Vilhelms mamma och mormor föddes. Undrar hur de bodde och hur de hade det med hälsan och kärleken.

Namnet Östlund verkar vara ett soldatnamn, liksom Alm, efter den förre artilleristen Bengt Johansson Alm i Kronobergs län.

Rolf-pa-Augusts-sten Gun-o-fru-Rask

Vinnersjo

Boxarbröder

Jag hade fått till ett flaxkast i diskus (eller om det var i kula) och mamma Nanny kom i diskussion med en av pappa Nils släktingar  om idrottsgener. Släktingen kunde inte förstå hur jag kunde bli intresserad av friidrottens teknikgrenar, han kände bara till konditionskrävande grenar som skidor och cykling. Pappa Nils kusin Jan Ols Erik Olsson Hofors, vann Sverigeloppet Haparanda-Ystad 1954. Men mamma Nanny kunde minsann förklara, att på Alm-sidan hade hon både snabba och starka kusiner, Boxarbröder. Hon vann diskussionen.

Detta hände för ca 55 år sedan och jag har sedan dess undrat vilka dessa duktiga bröder var. Nu har jag genom kusinerna Guns och Jörgens (Pappas sida) släktforskning lyckats lösa problemet. Mor/farfar Vilhelm hade 3 bröder och syster. Bröderna Carl Johan, Leonard och Gottfrid var mycket intressanta, eftersom dom brukade utdela en del rallarsvingar vid dansbanorna (Det gjorde även Pappa Nils) Men det var inte så lätt att lista ut vem av dem som var boxarpappa.  Alla hade en väldig massa ungar, men så gjordes ett genombrott i efterforskningen.

På äldreboendet där syster Gun Britt nu bor finns en liten bokylla med en del böcker som jag brukar läsa under tiden personalen byter blöjor m.m. I Kaj Annebrants bok om ”Jernvallens 60 år” kunde jag läsa om 4 bröder Alm, två av dem, John och Oscar, var så bra att dom deltog i landskampen mot Tyskland 1938 inför nästan 2000 åskådare, däribland säkert en del släktingar. Nu var det lätt att lista ut vem som var far till dessa pojkar, Leonard! Nu kunde jag också i telefon tala med en livs levade 3-männing, Leif Alm från Hagaström, Gottfrids barnbarn. Så trevligt.

Fotnot. Vilhelms mamma och mormor hade nog lite besvär med sina karlar.
De föddes i Lysvik i Värmland. Vilhelms mormor var ogift när hon födde Kajsa Larsdotter 1841, och hon gifte sig 8 år senare med artilleristen  Bengt Alm. Vilhelms mormor, Kerstin Olsdotter, föddes i Lysvik Östra Berga 1819.

Gavlebroder